- Batarya değiştirme (QuickDrop),
- Kablosuz (Wireless) şarj ve
- Kablolu şarj olmak üzere üç farklı temel yöntem mevcut.
Elektrikli araçlar (Electric Vehicles - EV), petrol türevi yakıtlara ihtiyaç duymadan çalışması bakımından, araç sahibi olmak veya aracını yenilemek isteyenlere son derece cazip bir alternatif sunuyor. Bu yeni nesil otomobiller, içten yanmalı araçlara göre farklı bir güç mekanizmasına sahip olduğundan haliyle akıllarda pek çok soru işareti uyandırıyor. Şarj konusu ise şüphesiz, bu alanda en fazla merak edilen konuların başında geliyor. EV sektörünün gelişmesiyle birlikte şarj teknolojilerinde hızlı değişimler yaşansa da günümüzde hemen her araç için belirli güç dereceleri, bağlantı tipleri ve kablo gereklilikleri bulunuyor. Haydi, şimdi bunların neler olduğuna hep birlikte göz atalım!
Elektrikli araçları kablolu şarj edebilmek için gereken ekipmanlar, modele göre değişecek şekilde araçlarla birlikte sunuluyor. Oldukça kolay bir sisteme sahip olan bu kablolu şarj yönteminde “ev tipi”, “normal” ve “hızlı şarj” olmak üzere, sayı ile ifade edilen üç seviye bulunuyor.
Alternatif akım (Alternative Current - AC) ve doğru akım (Direct Current - DC), güç aktarımı için kullanılan iki elektrik akımı türü. Doğru akım, güç kaynağından çıkan enerji dalgasını yüksek potansiyelden alçak potansiyele doğru sabit olarak aktarıyor. Bu bakımdan aktarım esnasında güç kaybının minimum olduğu DC’de, elektronlar sadece negatif kutuptan pozitife doğru hareket ediyor.
DC’nin uzak mesafelere iletiminde büyük oranda kayıplar yaşanırken, AC’de kullanılan alternatörler sayesinde elektrik enerjisi çok uzun mesafelere güvenli bir şekilde iletilebiliyor. Bu nedenle endüstride ve konutlarda ağırlıklı olarak, akımın yönünü pozitif ve negatif kutuplar arasında dönüşümlü şekilde ileten alternatif akım tercih ediliyor. Doğru akımın volt değeri oldukça yüksek iken, alternatif akımda gerekli enerji ihtiyacı daha düşük bir voltajla karşılanıyor. Yine de AC, pek çok elektronik aygıtın sorunsuz bir şekilde çalışması için güvenliğin yanı sıra yüksek düzeyde yeterlilik de sağlıyor.
4.1. Supercharger Nedir?
Supercharger (süper şarj edici), içten yanmalı motorlarda “kompresör” anlamına geliyor. Tesla şarj istasyonlarında ise bu ad, DC akımı kullanan hızlı şarj özelliği için kullanılıyor. İlk olarak 2013 yılında piyasaya sunulan bu Tesla elektrikli araç şarj istasyonu türü, 30 dakikalık şarj ile yaklaşık 320 kilometre yol katedilmesini sağlayabiliyor. Bu doğrultuda araç bataryasının şarjı, en fazla 75 dakikalık zaman diliminde tam kapasite dolabiliyor. Elektrikli supercharger fiyatları da buna göre standart şarj istasyonlarına göre daha yüksek rakamlarda oluyor.
Günümüzde ABD ve Avrupa’da ağırlıklı olarak 120 kW kapasiteye sahip olan Tesla supercharger şarj istasyonlarının, şirket CEO’su Elon Musk’ın açıklamalarına göre 150 kW’a çıkarılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştiriliyor. Ancak Türkiye’nin elektrik altyapısı doğrultusunda, ülkede halihazırdaki Tesla şarj istasyonları saatte 75 ila 100 kW aktarım sağlayabiliyor. Tesla şarj istasyonu fiyatlarının ise yine yapılan açıklamalara göre, Tesla kullanıcıları için tekrar ücretsiz olacağı konuşulanlar arasında.
Bu faktörlere göre değişkenlik gösterebilmekle birlikte elektrikli araçların şarj süresi genel olarak 30 dakika ile yarım gün arasında farklılık gösteriyor.
Özetle…
Seçiminiz hangi EV olursa olsun; çeşitli şarj imkanlarıyla aracınızın güç gereksinimini Türkiye çapında giderek daha da yaygınlaşan
EV şarj dolum noktaları üzerinden kolayca karşılamanız mümkün!